Egy világbajnoki ajánló

 • Kedves “valamitsportoljonagyerek” gondolkodású Szülők!
  Bizonyára komoly dilemmát jelent az iskola, különórák, és a gyerekek egyéb elfoglaltságainak összeegyeztetése mellett az, hogy hova, s milyen sportot illesszenek gyermekük életébe. A határozott elképzeléssel rendelkező gyerekek (akik „Hosszú Katinkák”, „Benedek Tibik” vagy „Nagy Timeák” szeretnének lenni) szüleinek „csak” a megfelelő helyet kell kiválasztani, máshol pedig a szülő személyes tapasztalatán, vagy érzelmi kötődésén múlik, hogy gyermeke az uszodát, a birkózótermet, a focipályát, vagy a vívótermet választja.

 

 • Pár sor vívókról, hogyan is kezdődött:
  – szerelmes volt egy srácba, aki vívott, hát ő is lement… (Nagy Tímea, 2x olimpiai bajnok)
  – bár az általános iskolai vívófelvételin nem választották ki, de a kosztümös filmek hatására nem lehetett eltántorítani (Kovács Iván, 2x világ- és Európa bajnok, 2x olimpiai ezüstérmes)
  – annyira csámpás volt, hogy a saját lábában felbukott, orvosi javaslatra kezdett vívni (hátha kiegyenesedik az „X”…) (Révész Julianna, jelenlegi párbajtőr magyar válogatott, világbajnoki ezüstérmes)
  – „idegesítően eleven, csináljon már valamit ez a gyerek, csámpás is, duci is …” (jómagam, világbajnok)

 

„Sportoljon valamit, mert szép ez a sport, elegáns, és jó a társaság.” – sok nevet írhatnék eredmény nélkül, hisz’ nem ezért kezdtük el, s nem is lett mindenkiből világbajnok. De 25 éve a legjobb barátok vagyunk! Csak ez számít!

Miért is kéne még több párbajtőr világbajnok? Nem kell! De élményeket, tartást, küzdeni tudást, a sport iránti szeretetet, alázatot és fegyelmet, vicces órákat még kaphat az a kis csámpás, az a nagyszájú, és a kicsit szende gyermek is. Jó kezekben, vidám társaságban!

S ha idő közben ügyes lesz, szerelmes, csalódottan elsírja magát egy versenyen, majd újra feláll, aztán csillogó szemmel viszi haza élete első válogatott melegítőjét, megszereti a Himnuszt…., akkor úgyis eldől.
Egy életre…
Őszintén ajánlom!

toth_hajni

 

 

Tóth Hajnalka
kétszeres világ- és Európa-bajnok